vrijdag 4 april 2014

Courgettebrood

Enthousiast geworden door de mooie resultaten met de chocolade courgettetaart, bedacht ik dat courgette toch ook in broodvorm te gebruiken moest zijn. Volgens mij heb ik hier weer een winner en kun je er heel veel smaakvariaties mee maken door toevoeging van olijven of/en gedroogde tomaatjes of kruiden. Mmmm mijn fantasie maakt overuren :-)
Ingrediënten:
  • 230 gram bloem, ik heb een mix van spelt, boekweitgrutten en volkorenmeel gebruikt
  • 1 pakje bakpoeder
  • 1-2 ei (het tweede ei heb ik op het laatst toegevoegd om dat het beslag wat smeuïger mocht
  • scheutje (olijf of kokos) olie
  • 1 dl (amandel, soja) melk
  • 1 courgette, grof geraspt (mijne was bijna 300 gram)
  • 3 flinke eetlepels geraspte pittige kaas. Ik gebruik  Grozette geraspte kaas voor past in rode bus
  • paar druppels citroen (zuur heb je nodig om bakpoeder aan het werk te zetten
  • Peper en zout naar smaak

Zet de oven op 180 graden en vet een cakeblik goed in (bakspray). Meng de natte delen door de gerasptecourgette  (het kan ook in de keukenmachine): zeef de bloem en bakpoeder met zout in kom, voeg al roerend langzaam de natte bestanddelen met courgette toe. Voeg op het laatst de Parmezaanse kaas erbij en kijk of het nodig is het 2e ei toe te voegen. Het moet een smeuïg geheel worden. Doe het beslag in de cakevorm en bak deze in 45-55 minuten. Check regelmatig of het niet te hard gaat en zet eventueel de oven lager. Het brood is klaar als een satéprikker er droog uitkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten