vrijdag 21 februari 2014

Appeltaart zonder suiker of tarwe



Ingrediënten

Deeg
150 g bloem een mix van spelt, boekweit en amandel of ander notenmeel
1 mespuntje zout
120 g koude boter (gaat ook prima met kokosolie)
1 eidooier
20 ml koud water

Compote
4 appels, Elstar
1 citroen
scheut agavesiroop naar smaak
1 mespuntje kaneelpoeder

Opbouw taart
3-4 appels, Elstar
1 el paneermeel of haverzemelen
2 el abrikozenjam

Deeg maken
Maak een kuiltje in de bloem en meng hierin het zout, koude boter, eidooier en beetje water met elkaar. Meng beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed snel tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Compote
Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd de appels in grove blokjes en breng in een pan met eventueel paar lepels water aan de kook. Rasp de schil van de citroen boven de pan. Pers het sap van een halve citroen uit boven de pan en voeg de agavesiroop en het kaneelpoeder toe. Breng het geheel aan de kook en laat met de deksel op de pan circa 15 minuten koken tot een compote.

Opbouw taart
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Rol het deeg uit tot een dikte van circa 5 millimeter. Als het deeg niet mooi uitrolt, plak dan de bodem en de rand met stukjes deeg. Bekleed de ingevette bakvorm met het deeg en vouw het deeg dat over de rand hangt naar binnen. Prik gaatjes in de bodem. Bestrooi de bodem met het paneermeel of zemelen en verdeel de compote erover. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in dunne plakjes. Steek de appelplakjes dakpansgewijs in de compote met de ronde kant naar boven. Steek de vorm helemaal vol met de appelplakjes zodat er een roos ontstaat. Bak de taart in 25 minuten goudbruin en gaar.

Laat de taart even afkoelen. Verwarm de abrikozenjam samen met een scheutje water en bestrijk de taart ermee voor een mooie glans. Helemaal lekker maak je dit frisse taartje met een toef geklopte slagroom :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten