donderdag 5 december 2013

Hartige pompoentaart

Pompoen is een makkelijke basis voor taartvulling. Je kunt m zowel hartig als zoet bereiden maar vandaag dus een hartige taart.

Ingrediƫnten voor het deeg:
200 gram kikkererwtenmeel
100 gram kokosolie of boter
100 gram havermout
100 ml koud water
snuf zout
Kneed van deze ingrediƫnten een deeg, het plakt heel erg en lijkt niets te worden maar voeg steeds beetje havermout toe net zolang tot je er min of meer een bal van kunt vormen. Deze deegbal moet minstens 1 uur in de koelkast rusten. Kant en klaar bladerdeeg of deeg voor hartige taart kan natuurlijk ook, ik probeer echter dat soort deegwaren te vermijden.

Ingredienten voor de vulling:
1 pompoen van ongeveer 1 kg
2 uien gesnipperd
3 tenen knoflook
1 ei
kurkuma, peper, zout, kaas naar smaak

  • Je kunt eindeloos varieren met (gehakte) noten, blue cheese, paprika, ham of salami  maar deze basistaart  smaakt ook al heerlijk.

verwarm de oven voor op 200 graden

Bereiding:
Rasp de pompoen nadat je deze geschild hebt en van de draden en zaden hebt ontdaan. Stort de geraspte pompoen met gesnipperde uitjes en uitgeperste teentje knoflook in een schaal, voeg peper, zout, kurkuma en evt. gerasptekaas en een ei toe. Roer goed door elkaar.

Vet een springvorm in en druk de deegbal uit op de bodem en druk aan de zijkanten omhoog. Dit is even een werkje en zorg dat het niet te dik wordt aan de randen. Strooi een beetje havermout op de bodem zodat evt vocht hierdoor opgenomen kan worden en stort het pompoenmengel in de vorm en druk deze goed aan.
Bij mij stak er een randje deeg boven de pompoenvulling uit, ik heb deze voorzichtig naar binnen omgebogen, het lijkt dus een dikke rand maar dat is dus niet zo.

Plaats de taart iets boven het midden van de oven en bak de taart 45 minuten op 180 graden. Mijn taart heb ik toen bestrooid met wat geraspte kaas en nog een klein kwartiertje teruggezet in de oven. Warm is de taart heerlijk maar ook afgekoeld op kamertemperatuur is ie niet te versmaden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten