maandag 2 december 2013

Muffins van kikkererwtenmeel gezoet met stevia....

Kikkererwten zijn peulvruchten. Van gedroogde kikkererwten wordt meel gemaakt waar je prima glutenvrije lekkernijen van kunt maken. Mooi meegenomen is dat kikkererwten een hoog gehalte plantaardige proteïne bevat, wat onder andere zorgt voor een betere verzadiging.
Ik heb er pannenkoeken van gebakken door te mixen met de helft boekweitmeel met een heerlijk resultaat. Kikkererwtenmeel kun je krijgen bij bv de toko of Turkse super.

Ingrediënten voor muffins
Porties: 12

130 gram kikkererwtenmeel
half zakje bakpoeder
halve eetlepel stevia (of flinke scheut agavesiroop)
30 gram kokosolie (iets verwarmen indien in vaste vorm)
110 ml soja-, amandel- of gewoon melk
1 grote appel in kleine stukjes
50 gram cranberries
halve eetlepel kaneel
halve eetlepel speculaaskruiden
citroensap een flinke theelepel citroenrasp
paar druppels amandelessence
1 ei gesplitst

Bereidingswijze: 

  • De oven voorverwarmen op 200°C/gasstand 6. Een bakvorm voor 12 muffins licht invetten of met papieren vormpjes vullen.
  • In een grote kom kikkererwtenmeel, speculaaskruiden, bakpoeder en mini snufje zout door een zeef samenvoegen.
  • In een aparte kom stevia (agavesiroop) eiwit en kokosolie tot een luchtige massa kloppen. 
  • Maak een kuiltje in de kom met droge bestanddelen en voeg beetje bij beetje beurtelings beetje melk en stevia kokosolie mengsel toe.
  • Als laatste roer het fruit met amandelessence, kaneel, citroensap en -rasp erdoor. Het beslag is dik doch nog wel redelijk vloeibaar met stukjes fruit en schep deze in de bakvormpjes. Vul deze maximaal tot 2/3de want het gaat nog rijzen.
  • Voor een mooi glimmend resultaat kun je de eidooier los kloppen en met een kwastje lichtjes aanbrengen als de muffins 15 minuten hebben gebakken. Je schuift ze voor de laatste 5 tot 10 minuten weer terug in de oven

20-25 minuten in de voorverwarmde oven bakken


Geen opmerkingen:

Een reactie posten