zondag 18 mei 2014

glutenvrije citroen kokos taart met........bloemkool

Op internet kwam ik een recept tegen van Nanne Hogeland ik ga zeker haar kookboek "goed zoet' aanschaffen want dit idee komt uit haar koker...
Inmiddels heb ik deze taart vele malen gemaakt in diverse variaties, probeer ook eens kokos chocolade of ananas (verse ananas wel even koken anders werkt gelatine niet) met kokos. 
Bodem
  • 150 gram zonnebloem- of pompoenpitten of een mix met gemalen noten bv hazelnoten
  • 40 gram (palm)suiker 
  • 100 gram kokosolie, roomboter kan ook maar geen andere olie gebruiken anders  wordt de koek niet hard
  • mespunt (zee)zout
Vulling
  • 400 gram bloemkool, ik stoom deze maar koken kan ook
  • rasp en sap van 1 (bio) citroen of lemoen (sterkere smaak) of meer als je van citroen houdt
  • 100 ml agavesiroop  
  • merg van een vanillestokje
  • 100 ml (klein pakje) kokosroom (dikke kokosmelk)
  • 100 gram kokosrasp of meer als je van sterke kokos smaak houdt 
  • 4 blaadjes gelatine
Bovenkant en afwerking
Ik ben nog aan het experimenteren met een lekkere gelatine bovenkant, wordt vervolgd, nu mag je de taart zelf versieren. Je kunt bv met gelatine, citroenrasp en citroensap een topping maken of kokos licht roosteren en eroverheen strooien maar ook geroosterde amandelsnippers lijkt me heerlijk

Bereidingswijze:

  • Bodem kan met of zonder oven eerst mét:
    Verwarm de oven voor op 170 graden.
    Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in. Doe de zonnebloempitten in de keukenmachine en laat kort draaien. Smelt de kokosolie. Pak intussen een grote kom en meng daarin de vermalen zonnebloempitten, evt de gemalen noten, palmsuiker en zout. Roer de gesmolten olie erdoor en doe het mengsel in de springvorm. Druk goed aan en zet 15 minuten in de oven tot de bodem goudbruin is. Laat daarna afkoelen. Er lekte bij mij wel wat olie door de bodem, doe er een plaat onder als je  je oven schoon wilt houden
  • Bodem zonder oven:Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in. Doe de zonnebloempitten in de koekenpan en rooster deze voor meer smaak. Doe ze vervolgend in de keukenmachine en laat kort draaien. Smelt de kokosolie. Pak intussen een grote kom en meng daarin de vermalen zonnebloempitten, evt de gemalen (geroosterde)noten, palmsuiker en zout. Roer de gesmolten olie erdoor en doe het mengsel in de springvorm. Druk goed aan 
  • Vulling

    Proef vooral de vulling en maak deze op smaak zodat jij m lekker vindt. Voeg meer agavesiroop of citroen toe of cokos.
    Doe de kort gegaarde en afgekoelde bloemkool samen met de citroenrasp en -sap (van 1 citroen), de agavesiroop en het vanillemerg in de keukenmachine.
    Doe de kokosrasp en kokosroom erbij en laat kort draaien tot je een mooie emulsie hebt
    Maak de gelatine klaar volgens verpakking, voor de veggies, je kunt ook agar agar gebruiken hiervoor in de plaats. Voeg het vloeibare en nog warme gelatine mengesl toe en roer goed om
    .Spatel het mengsel daarna op de (afgekoelde) bodem en strijk de bovenkant glad. Laat afkoelen en opstijven in de koelkast voor zeker 1,5 - 2 uur

1 opmerking:

  1. Hé Martha, ziet er heerlijk uit! Toch stel ik een eventuele poging om hem te maken ff uit, omdat het me nu te warm is in de keuken. Voor mij is het nu saladeweer:-)

    BeantwoordenVerwijderen